Verselő - Szerelmes vers. Születésnapi, névnapi vers. Idézetek, sms szövegek, aforizmák, mp3, könyv kiadó.
Friss
 
Vers-témakörök
 
Vers-korszakok
 
Kötetek
 
Költők
 
Látogatások
Indulás: 2005-01-05
 
Prózák - A nomád
Prózák - A nomád : A nomád - A parton

A nomád - A parton

  2007.04.16. 07:49


A zöld lassan sárgába ment át. A ló patái alatt már nem bársony-smaragd párna hajladozott, hanem aranyszínű homok sercegett. A lovas elérkezett ahhoz a vonalhoz, ahol a kvarcszemcsék végtelenjébe fullad minden.

Olyan volt, mintha ez a sárga szétmálló tenger maga alá temetné a mezőt. Mintha a nemrég még határtalannak látszó zöld szőnyeg itt szétfoszlana.

Megállította lovát ott, ahol a fű megszűnt. Nem ereszkedett le a vízhez, csak végig nézett a hullámzó szürke láthatáron, majd megfordult a nyeregben és a háta mögött elterülő másik, zöld színű óceánt figyelte.
 
- Ahol a két végtelen összeér - mormogta maga elé. Amikor lelépett, lába kicsit belesüppedt a laza talaj ölelésébe. Lehajolt és a kezébe vett egy marék homokot. Összeszorította a markát, majd felemelte és magasra tartotta. Lassan szétnyitotta az ujjait és figyelte, ahogy a szél elsodorta a szemcséket.

- Mint ahogy mi sodródunk a világban - gondolta.

Szétnyitott tenyerét most a talajba fúrta. Mélyen, egészen csuklóig hatolt az egyre nedvesebb és hűvösebb parti homokba. Kifordított egy maréknyit. A nedves anyag sötét foltként feküdt a száraz, szinte fénylő parton. Szinte látni lehetett, ahogy a Nap sugarai elpárologtatják a vizet és egyre világosabb lett a kis kupac felszíne.
Hírtelen egy erősebb szélroham érkezett a tenger felől. Felkapott a szemcsékből egy adagot és mint egy felhőt dobta fel az égre valamennyit.
Az imént kifordított halom tetejéről is lesodorta a már megszáradt szemcséket. A felröppent homok a szél útján folyamatosan hullott vissza a földre, egyetlen szem sem repült nagyon messzire, de mégis más helyét foglalták el a partnak.

- Épp olyan ez a part, mint az emberi élet. Együtt, de mégis egyedül élünk mi is, mint homokszem a tengerparton. A mindennapok átitatnak bennünket, mint a víz a szemcséket és a gondjaink lehúznak, nehézzé tesznek. Ezért a gondokkal teli ember nehezen mozdul, nehezen lehet lelkesíteni, felkapni, megismertetni vele a repülés és a zuhanás örömét. Nem ismernek meg új helyeket, új környezetet, új lehetőségeket.
A száraz homok, mint a gondtalan emberek, minden könnyű szellőbe belekapaszkodik, mert hajtja a megismerés vágya, a repülés öröme és a földet érés izgalma, az újdonság varázsa.

...és a két végtelen is. Itt élünk a szellemi és az anyagi világ határán. Anyagba zárt szellemekként és örök harcot vív bennünk a két létezés, a kétféle késztetés, az ösztön és a magasrendű szellemi lét. Folyton az egyensúlyt keressük. Egyszerre szeretnénk lenni mindkét világban, de azt nem lehet.
Így ha testünknek engedünk a lélek fájdalma görnyeszt össze. Ha pedig a lelki parancsok szerint élünk a test sorvad és sanyargatja a lelket is.

Felegyenesedett. Megállt néhány pillanatra és végignézett a végtelenből érkező hullámokon. Futottak felé. Először, a távolban még elrejtőztek a felszín alatt. Látni sem lehetett őket, ahogy előre törtek a mélyben, de a víz felszíne mégis sima maradt. Ahogy azonban közeledtek, egyre magasabbra emelkedtek... csökken a tér, de alig fogy az akarat... Amikor pedig elérték a partot, szinte kétségbeesve vetették habos tajtékjukat a sima homokra. Kicsit még kúsztak előre, és közben egyre inkább elsimultak, majd erőtlenül visszahúzódtak ismét. Szinte vergődtek. Mindenáron a pusztulást keresték. Hiszen mi vár rájuk a parton...? Elnyeli őket a homok, felszívják a növények, a Nap... és eltűnnek, mintha nem is létezek volna soha. Valójában azonban tovább léteznek a homok alatt, a növényekben, állatokban a felszálló láthatatlan párában és az emberekben.

Állt a parton. A kékes-szürke végtelen és a zöld végtelen határán. Egy vékony sárga csíkon, ahol elhaltak a tenger hullámai, ahol megfulladtak a puszta füvei... Egyedül volt. Vágya húzta mindkét irányba, de Ő a parton maradt... sehová sem tartozott...

 

 
Prózák és egyebek
 
Napi gondolatok, idézetek
 
Hallgasd meg!
 
Rendezvények
 
Csak egy szót!
A regisztrált látogatók, miután beléptek az oldalra, itt cseveghetnek egymással.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?