Verselő - Szerelmes vers. Születésnapi, névnapi vers. Idézetek, sms szövegek, aforizmák, mp3, könyv kiadó.
Friss
 
Vers-témakörök
 
Vers-korszakok
 
Kötetek
 
Költők
 
Látogatások
Indulás: 2005-01-05
 
Prózák - A nomád
Prózák - A nomád : A nomád - A parton

A nomád - A parton

  2007.04.16. 07:49


A zöld lassan sárgába ment át. A ló patái alatt már nem bársony-smaragd párna hajladozott, hanem aranyszínű homok sercegett. A lovas elérkezett ahhoz a vonalhoz, ahol a kvarcszemcsék végtelenjébe fullad minden.

Olyan volt, mintha ez a sárga szétmálló tenger maga alá temetné a mezőt. Mintha a nemrég még határtalannak látszó zöld szőnyeg itt szétfoszlana.

Megállította lovát ott, ahol a fű megszűnt. Nem ereszkedett le a vízhez, csak végig nézett a hullámzó szürke láthatáron, majd megfordult a nyeregben és a háta mögött elterülő másik, zöld színű óceánt figyelte.
 
- Ahol a két végtelen összeér - mormogta maga elé. Amikor lelépett, lába kicsit belesüppedt a laza talaj ölelésébe. Lehajolt és a kezébe vett egy marék homokot. Összeszorította a markát, majd felemelte és magasra tartotta. Lassan szétnyitotta az ujjait és figyelte, ahogy a szél elsodorta a szemcséket.

- Mint ahogy mi sodródunk a világban - gondolta.

Szétnyitott tenyerét most a talajba fúrta. Mélyen, egészen csuklóig hatolt az egyre nedvesebb és hűvösebb parti homokba. Kifordított egy maréknyit. A nedves anyag sötét foltként feküdt a száraz, szinte fénylő parton. Szinte látni lehetett, ahogy a Nap sugarai elpárologtatják a vizet és egyre világosabb lett a kis kupac felszíne.
Hírtelen egy erősebb szélroham érkezett a tenger felől. Felkapott a szemcsékből egy adagot és mint egy felhőt dobta fel az égre valamennyit.
Az imént kifordított halom tetejéről is lesodorta a már megszáradt szemcséket. A felröppent homok a szél útján folyamatosan hullott vissza a földre, egyetlen szem sem repült nagyon messzire, de mégis más helyét foglalták el a partnak.

- Épp olyan ez a part, mint az emberi élet. Együtt, de mégis egyedül élünk mi is, mint homokszem a tengerparton. A mindennapok átitatnak bennünket, mint a víz a szemcséket és a gondjaink lehúznak, nehézzé tesznek. Ezért a gondokkal teli ember nehezen mozdul, nehezen lehet lelkesíteni, felkapni, megismertetni vele a repülés és a zuhanás örömét. Nem ismernek meg új helyeket, új környezetet, új lehetőségeket.
A száraz homok, mint a gondtalan emberek, minden könnyű szellőbe belekapaszkodik, mert hajtja a megismerés vágya, a repülés öröme és a földet érés izgalma, az újdonság varázsa.

...és a két végtelen is. Itt élünk a szellemi és az anyagi világ határán. Anyagba zárt szellemekként és örök harcot vív bennünk a két létezés, a kétféle késztetés, az ösztön és a magasrendű szellemi lét. Folyton az egyensúlyt keressük. Egyszerre szeretnénk lenni mindkét világban, de azt nem lehet.
Így ha testünknek engedünk a lélek fájdalma görnyeszt össze. Ha pedig a lelki parancsok szerint élünk a test sorvad és sanyargatja a lelket is.

Felegyenesedett. Megállt néhány pillanatra és végignézett a végtelenből érkező hullámokon. Futottak felé. Először, a távolban még elrejtőztek a felszín alatt. Látni sem lehetett őket, ahogy előre törtek a mélyben, de a víz felszíne mégis sima maradt. Ahogy azonban közeledtek, egyre magasabbra emelkedtek... csökken a tér, de alig fogy az akarat... Amikor pedig elérték a partot, szinte kétségbeesve vetették habos tajtékjukat a sima homokra. Kicsit még kúsztak előre, és közben egyre inkább elsimultak, majd erőtlenül visszahúzódtak ismét. Szinte vergődtek. Mindenáron a pusztulást keresték. Hiszen mi vár rájuk a parton...? Elnyeli őket a homok, felszívják a növények, a Nap... és eltűnnek, mintha nem is létezek volna soha. Valójában azonban tovább léteznek a homok alatt, a növényekben, állatokban a felszálló láthatatlan párában és az emberekben.

Állt a parton. A kékes-szürke végtelen és a zöld végtelen határán. Egy vékony sárga csíkon, ahol elhaltak a tenger hullámai, ahol megfulladtak a puszta füvei... Egyedül volt. Vágya húzta mindkét irányba, de Ő a parton maradt... sehová sem tartozott...

 

 
Prózák és egyebek
 
Napi gondolatok, idézetek
 
Hallgasd meg!
 
Rendezvények
 
Csak egy szót!
A regisztrált látogatók, miután beléptek az oldalra, itt cseveghetnek egymással.
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség